Eskilstuna fibernät

 

Eskilstuna fibernät är det öppna stadsnät som Svensk Infrastruktur byggt i Eskilstuna kommun. Under 2015 och 2016 byggdes det öppna stadsnätet ut i stora delar av centrala Eskilstuna. Utbyggnad pågår fortfarande (kvartal 4, 2016).

 

Byggföretaget Svensk Infrastruktur AB grundades 2008 och tillhör koncernen Nätbolaget Holding Sverige AB. Tillsammans med samarbetspartners ombesörjer vi allt från planering till driftsättning och underhåll av fibernät.

 

Vi tror på öppenhet och är mycket stolta över att bygga helt öppna och neutrala stadsnät där alla tjänsteleverantörer får konkurrera på lika villkor. Det vet vi ger det bästa utbudet och pris till slutkund.

 

Idag har vi försett cirka 70 000 fastigheter med fiber. Våra fibernät finns i Mälardalen, men också i Östhammar och i Lund. Under 2015 slog Svensk Infrastruktur gräv rekord, då vi grävde 230 000 meter i allmän mark (då är inte ens tomtgrävning medräknad). Under 2016 blev det nytt rekord i företagets historia då vi slog rekord i antalet driftsättningar. Totalt driftsattes 8 146 fastigheter under 2016. 

 

I dagsläget samarbetar vi med tre olika kommunikationsoperatörer och beroende på vilken kommun du bor i varierar alltså utbudet.

Utbudet hos de tre olika kommunikationsoperatörerna

I Tyresö, Haninge, Salem, Södertälje, Vaxholm, Eskilstuna, Lund, Värmdö och Östhammar är Öppna Stadsnät kommunikationsoperatör.

I kommunerna, Täby, Järfälla, Upplands Väsby, Upplands-Bro är Zitius kommunikationsoperatör.

I kommunerna Österåker, Vallentuna, Nacka och Danderyd är Open Universe kommunikationsoperatör.